fredag 31 juli 2009

slutet gott, allting gott

Nu är det bara några dagar kvar för oss i Santa Cruz. Nu är det torsdagkväll och på söndagmorgon flyger vi hem till Sverige. Den här veckan har vi slipat det sista på rapporterna och, viktigast av allt, presenterat för företagen. I slutändan hade vi inte tid med det tredje företaget. De tyckte liksom vi att det var tråkigt men de förstod ändå. De var ett ganska utvecklat företag ändå så för att göra en bra analys hade vi behövt mer tid.

Men som sagt, vi presenterade först för företag "nummer 2", det som var helt nytt för boliviaprojektet. Vi träffade ägaren och satte oss ner och fikade. Vi lämnade över rapporten (en version på engleska och en på spanska) så han läste igenom den lite snabbt och sen diskuterade vi mest. Han verkade väldigt nöjd, vilket var riktigt kul att se. Han sa att det var mycket som inte alls var omöjligt att genomföra. Det mesta av förbättringsförslagen vi hade med var i grunden Lean och 5S, de behöver verkligen organisera mer och även ta bort mycket icke-värdeskapande processer. Han har sagt att han ska maila bilder och filmer när de har förbättrat sig så vi väntar med spänning =).

Det första företaget som varit med i detta i projekt några år nu träffade vi också i veckan. Där har arbetet i år sett lite annorlunda ut, detta pga av att han i princip inte haft någon produktion som vi kunnat analysera. Istället fokuserade vi på att hjälpa honom hitta användning för det restmaterial som har uppstått under produktionen. Även han verkade nöjd, vissa av de förslag vi gav hade han redan tänkt på, medan andra var saker han inte hade så stor koll på. Möjligtvis ska vi träffa honom imorrn och äta middag och diskutera mera.

Summa sumarum är vi väldigt nöjda med sommarens arbete. Vi har fått se mycket av den Bolivianska industrin, och vi hoppas att de företag vi jobbat med kommer att ha nytta av vårt jobb. Nu återstår endast lite skrivande av dokument för vår egen och projektets skull. Det är både med glädje och sorg vi lämnar Santa Cruz och Bolivia.

2 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat tjejer!

    Ska bli kul att få läsa om era resultat i rapporten!

    SvaraRadera
  2. riktigt gott att höra! bra jobbat!!

    SvaraRadera